CONSTATARI


La cererea oricarei persoane care are interesul sa constate de urgenta o anumita stare de fapt care ar putea sa inceteze ori sa se schimbe pana la administrarea probelor in cadrul unui viitor proces sau al unui proces in curs, executorul judecatoresc in circumscriptia caruia urmeaza sa se faca constatarea va putea constata la fata locului aceasta stare de fapt.
„Urgenta are ca temei pericolul ca obiectul probei sa dispara inca inainte de inceperea procesului potrivit procedurii de drept comun, sau chiar in cursul procesului, dar mai inainte de faza propunerii si administrarii probelor sau sa fie greu de administrat in viitor astfel incat partea sa nu mai fie in masura sa isi dovedeasca pretentiile sau apararile si presupune existenta unei constrangeri pentru administrarea probei la momentul introducerii cererii de asigurare dovezi.”
In cazul in care efectuarea constatarii necesita concursul partii adverse sau al unei alte persoane, constatarea nu poate fi facuta decat cu acordul acesteia.
In lipsa acordului partii adverse, daca acest acord este necesar, partea interesata va putea cere instantei sa incuviinteze efectuarea constatarii. Instanta poate incuviinta efectuarea constatarii fara citarea aceluia impotriva caruia se cere.
Procesul-verbal de constatare va fi comunicat in copie celui impotriva caruia s-a facut constatarea, daca nu a fost de fata, si are puterea doveditoare a inscrisului autentic.
In practica, aceasta procedura este folosita pentru constatarea ocuparii abuzive a unui spatiu, stadiului unei lucrari de constructii, in situatiile in care bunurile care vor forma obiectul unui proces de partaj se afla in folosinta exclusiva a unuia dintre coproprietari sau devalmasi si exista pericolul ca acestea sa dispara ori sa fie ascunse etc.
In cursul procesului asupra fondului cauzei, daca aceasta procedura a fost corect administrata de catre executorul judecatoresc, probele conservate au aceeasi forta probanta ca si cele administrate in cursul judecatii.
© 2016 Birou executor Judecatoresc Violeta Parvan